To ciasto z rabarbarem piekła moja mama i babcia. Jest puszyste i wszyscy się nim zajadają

Dodano:
Placek z rabarbarem i kruszonką Źródło: Shutterstock / Shaiith
Wiosna to sezon na rabarbar. To też sezon na moje ulubione ciasto. Robię je z przepisu, które w mojej rodzinie jest od pokoleń. Połączenie puszystego ciasta, kwaskowego dodatku i chrupiącej kruszonki to prawdziwe niebo w gębie!

Jeśli zastanawiacie się, czym uświetnić majówkę, podpowiadam – upieczcie placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką. To tradycyjne ciasto wszystkim smakuje, a robi się je z prostych i tanich składników. Trzeba tylko poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Jednak odrobina cierpliwości zostanie wynagrodzona blachą łakocia.

Jakie drożdże dodać do ciasta?

Ciasto drożdżowe można przygotować na drożdżach świeżych lub instant. Zaletą pierwszych jest fakt, że ciasto na nich nieco lepiej wyrasta. Drugie zaś nie wymagają przygotowywania rozczynu. Wystarczy je tylko wymieszać z pozostałymi składnikami. To więc, na jakie drożdże się zdecydujecie, zależy już tylko od was. Ja zwykle sięgam po drożdże świeże, jednak, gdy nie miałam ich pod ręką, zastępowałam drożdżami suszonymi i ciasto też ładnie wyrosło.

Jak zrobić placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką?

Przygotowanie placka drożdżowego z rabarbarem i kruszonką zaczynam od rozmieszania rozczynu i wyrobienia ciasta. Gdy to wyrasta, na spokojnie zajmuję się rabarbarem i kruszonką. W sumie przy cieście nie ma dużo pracy, trzeba tylko poczekać, by odpowiednio wyrosło.

Przepis: Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Tradycyjne, puszyste ciasto z dodatkiem rabarbaru, posypane kruszonką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ok. 400–500 g rabarbaru

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówDrożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj z pozostałym cukrem. Masło rozpuść, przestudź.
  2. Wyrabianie ciastaDo mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną i trochę soli. Wyrób wstępnie ciasto. Dalej wyrabiaj, dodając do niego stopniowo masło. Ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Uformuj z niego kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  3. Przygotowanie dodatkówW czasie, gdy ciasto wyrasta przygotuj rabarbar i kruszonkę. Rabarbar umyj, osusz, pokrój na kawałki o długości ok. 1 cm, posyp cukrem, odstaw na 15 minut, odcedź sok. Schłodzone kawałki masła rozetrzyj w palcach z mąką, cukrem i cukrem wanilinowym.
  4. Pieczenie ciastaWyrośnięte ciasto ponownie wyrób, rozwałkuj na prostokątny placek i wyłóż nim dużą, prostokątną formę (wcześniej warto ją wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Posyp je rabarbarem i kruszonką. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Co warto dodać do kruszonki?

Kruszonkę do ciasta robi się klasycznie z mąki, masła i cukru. Składniki te łączy się w proporcjach 2:1:1. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do kruszonki dodać też aromatyzujący składnik. Może to być np. cukier waniliowy, odrobina mielonego cynamonu, posiekanych orzechów czy spłatkowanych migdałów. Z tymi dodatkami wypiek będzie miał jeszcze pełniejszy smak.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...